Veldzicht in Balkbrug neemt afscheid van isoleercel

CTP Veldzicht neemt afscheid van isoleercellen

Het Centrum voor Transculturele Psychiatrie (CTP) Veldzicht in Balkbrug heeft in februari 2018 twee extra beveiligde kamers (EBK’s) in gebruik genomen. De EBK’s komen in de plaats van de ouderwetse isoleercellen die niet meer voldoen aan de moderne behandelmethodes van patiënten en delinquenten met ernstige psychische klachten.

“De EBK’s zijn er gekomen vanuit de gedachte dat we patiënten niet langer eenzaam willen opsluiten. Dat is een onmenselijke benadering die niet bijdraagt aan een goed behandelproces”, zegt Maaike Philippi, manager behandeling van Veldzicht.

Touchscreen

De nieuwe extra beveiligde kamer is een afgezonderde ruimte waarin een tafel, stoel en matras en een afgesloten douche en wc ruimte zit. De kale ruimte kan door de patiënt zelf ‘aangekleed’ worden met behulp van een modern molestbestendig touchscreen.

Zo kan de patiënt op het scherm kiezen voor verschillende kleuren en sferen, muziek afspelen, tv-kijken of spelletjes doen. Ook kan hij kan naar buiten kijken, en kan zelfs naar buiten lopen om van de buitenlucht te genieten. Daar waar de patiënt in de oude isoleercel soms dagen alleen zat is er in de EBK zestien uur per dag een medewerker aanwezig die desgewenst contact kan hebben met de patiënt.

Contact belangrijk

“Patiënten die tijdelijk geplaatst worden in de EBK zijn vaak gedesoriënteerd en moeten tot rust komen. Het is belangrijk om met ze in contact te blijven, we willen ze zoveel mogelijk eigen regie geven. Dat kan in de EBK en dat is een grote verbetering ten opzichte van de isoleercel waarin de patiënt bijna niets zelf kan doen”, aldus Maaike Philippi.

Afzondering beperken

Met de ingebruikname van de nieuwe EBK’s sluit Veldzicht aan bij de in 2016 ingezette koers van de Inspectie Gezondheidszorg om eenzame afzondering van patiënten die intensieve zorg nodig hebben zoveel mogelijk te beperken.